Viikonlopun elämys - Junction2017 hackathon

27. marraskuuta 2017

 

Kirjoitan tätä Junction hackhatonin toisena aamuna juuri kun päivä on valkenemassa. Vieressäni nukkuu venäläinen koodari toppatakki päällä, poski alumiinifoliolla vuorattua pöytälevyä vasten. Takanani kiisteellään frontin ulkoasusta ja sivustoilla tiimien valitut opettelevat pitchausmantrojaan ulkoa. Olen ollut IT-alalla yli 10 vuotta, mutta osallistuin mentorina hackahtoniin ensimmäistä kertaa. Luulin tulevani nuorten pipopäisten gamejameihin, mutta olen tämän viikonlopun perusteella totaalityrmätty. Olen ympäröity erittäin innostuneista oman alansa huipuista ympäri maailmaa. Ihmisistä, jotka ovat vuosia jo ansainneet palkkaa tekemällä samaa, jota he nyt huvikseen tekevät. Ikähaitari on 20-30 vuotta, mutta poikkeuksiakin on. Nukkuvan venäläiskoodarin vieressä istuu vuosia omaa lakiasiantoimistoa pyörittänyt asianajaja, joka tuli hakemaan innostusta ja antamaan kokemustaan nuoremmille, toisaalta oppimaan heiltä – hän on aivan liekeissä.  

Hackhaton on tapahtuma, jossa toisilleen tutut tai vasta tapahtumassa toisensa tapaavat henkilöt modostavat 2-5 henkilön tiimin, jonka tarkoituksena on tuottaa uusia ratkaisuita annettuihin haasteisiin. Oman stackin voittaja saa palkinnon ja koko tapahtuman voittaja saa normaalisti kohtuullisen suuren rahapalkinnon. Arc on mukana tässä euroopan suurimmassa hackhatonissa, Junctionissa, asiakkaamme asianajotoimisto Castrén&Snellmannin kanssa. Cassu on ollut suomessa leagaltechin pioneerejä ja he halusivat mukaansa Junctioniin ne teknologiakumppanit, jotka ovat auranneet tietä perinteisen asianajoliiketoiminnan teknologisoimisessa. Haasteemme kilpaileville tiimeille oli luoda tuote tai sähköinen palveluketju, joka parantaa viestintää asiakkaan ja toimiston välillä, auttaa projetktin paremman ennustettavuuden ja projektietenemän ja kustannus seurannan kanssa sekä parantaa projektin aikaista dokumentinhallintaa.

Otaniemen Dipolissa järjestetty tapahtuma keräsi 2500 imistä 48 tunnin turneeseen. Energiajuomaa, colaa, hampurilaisia ja tikkareita kului tonneittain. Meidän mentoreiden tarkoitus on auttaa tiimejä tarjoamalla asiantuntemustamme heidän käytettäväkseen. Cassun ständillä on tietysti ollut juristeja ja Cassun kehitys- ja IT-henkilöitä sekä kumppaneiden asiantuntijoita kuten minä. Arcin osuus oli mentoroida kaikkea ihmisiin, tavoitteisiin ja osaamiseen liittyviä asiakohtia ja teknologioiden kautta tietokanta-asioita.

Kahden päivän aikana osa tiimeistä tuli erittäinkin tutuiksi. Yksi tiimi kävi puolentunnin välein kysymyssä yksityiskohtiaisia kysymyksiä, niin IT-arkkitehtuurista, juristin viestintätottumuksista, ennustelaskennasta ja vaikka mistä. Ainakin yksi tiimi ei käynyt kertaakaan kysymässä mitään.

Mitä hyötyä sitten yrityksille on osallistua hackathoniin? On toki liian aikaista sanoa, mutta varmaa on se, että teknologia tulee ja valtaa kaikki alat. Turvassa ei ole enää edes perinteisimmätkään ammatit.

Jatkan kirjoitusta seuraavana päivänä, jolloin olemme jakaneet palkinnot kolmelle tiimille. Voittajaksi nousi viiden nuorehkon unkarilaismiehen Discovery-tiimi, jonka innovaatiota Taival Oy:n Reko Lehti osuvasti luonnehti LegalGoogleksi. Kaiken kaikkiaan 12 tiimiä luovuttivat kahden päivän aherruksensa tulokset tuomariston käyttöön.  Mieleeni jäi mm. sopimusrobotti, joka kirjoitti asiakkaan sommittelemasta sopimuksesta suoraan koodiversion sekä LegalTimer-tiimin huikea softa, joka perustui koneälyyn, jossa tarjousten osumatarkkuus parani koneoppimisen myötä. Tiimien tuotokset löytyvät täältä.

Cassu on poikkeuksellinen asianajotoimisto siinäkin suhteessa, että he ovat lähteneet hyödyntämään uusia teknologioita asiakasarvolupauksensa täyttämisessä. Tällä matkalla mukana olleet kumppanit olivat Arcin tavoin mukana Junctionissa hämmästelemässä seuraavan suuren askeleen alkua. Olemme tehneet paljon, mutta nyt jäi sellainen olo, että vielä tullaan tekemään valtavasti lähivuosina ja siinä kehityksessä meistä jokainen varmasti haluaa olla mukana.

Lauantain myöhäisilta kun alkoi taittua yöhön poistui Dipolista yksi Cassun juristeista Aksu, joka lähtiessään osuvasti totesi ”kiitos tästä, maanantaina taas tapaamme perinteisemmän haccauksen parissa”. Maailma muuttuu, mutta onneksi ja toivottavasti siinä vauhdissa, että me kaikki pysymme siinä mukana.

/Juha Nurmela/

Kuvat ovat itseottamiani, paitsi kuva minusta, jonka otti Heikki Ilvessalo Cassulta.